Bizonyára te is sokat hallhattál már a nyári szmogról. Ennek hátterében modern korunk és életmódunk velejárói állnak, amelyek számtalan, egészségügyileg káros hatással bírnak, és amelyek akár egy ártatlan nyári sétát is megkeseríthetnek. A szmog önmagában is kellemetlen jelenség, a sérült ózonréteg miatt áthatoló UV sugarak pedig tovább fokozzák a veszélyeket, és ez kihatással van bőrünk állapotára is. Íme néhány tanács, amelyekkel könnyen megóvhatod bőröd épségét, olvass tovább!

A szmog láthatatlan formában ugyan, de szinte állandóan jelen van körülöttünk. Akár nagyvárosban élsz, ahol az autós forgalom jóval erősebb, akár vidéken, ahol gyakran nem szakszerű módon égetnek. Az ipari gyártás során kibocsátott anyagok, a gépjárművek kipufogógőze, valamint a különféle égéstermékek gyakorlatilag akadály nélkül juthatnak a levegőbe, és ezen anyagok felelősek nyáron az úgynevezett füstköd, azaz a nyári szmog kialakulásáért. Az ilyenkor szokásos légköri körülmények, tehát az erős UV sugárzás, az alacsony páratartalom és a szélcsend pedig gőzerőkkel segítik ezt a folyamatot.

Bőrvédelem nyári szmog ellen

A szennyező anyagok koncentrációja a délutáni csúcsforgalomban a legerősebb, hiszen a legtöbb gépjármű ekkor halad végig az utakon. Tudom, nem egyszerű, de ha teheted, igyekezz minél kevesebb ideig tartózkodni az utcán ebben az időszakban. Ilyenkor ugyanis olyan anyagok kerülnek a levegőbe, mint az ózon, a nitrogén-dioxid, az OH-gyökök, a szerves gyökök vagy a peroxi-akril-nitrát, amelyek aztán komoly támadást intéznek szervezetünk – és természetesen a velük közvetlenül érintkező bőrünk – ellen.

 

Hogyan hat a nyári szmog a bőrünkre?

A szmog voltaképpen az egyik legfontosabb alkotóelemtől fosztja meg a bőrünket: nem engedi oxigénhez jutni. Mi több, a levegőben lévő szennyező anyagok felgyorsítják a bőr öregedési folyamatát, pont azért, mert tönkretehetik a benne található kollagént. A kollagén felelős bőrünk rugalmasságáért, és, ahogy arról már egy korábbi cikkemben írtam, nem pótolható kívülről. Emellett különböző gyulladásokhoz is vezethet a nyári szmog, és ezek a gyulladások ugyancsak hozzájárulnak a bőr idő előtti öregedéséhez. Szmog hatására a májfoltok is elszaporodhatnak rajtunk, érdemes tehát kellőképpen felkészülnünk és felvérteznünk magunkat.

 

Miért veszélyes még a nyári szmog?

Nyári szmog - ipar

A légszennyezettség kellemetlen hatásait közvetlenül is megtapasztalhatjuk, hiszen tüdőproblémákat, légzési panaszokat idézhet elő. Nem kíméli a szív-és érrendszerünket sem, akár trombózist is előidézhet. Ezen kívül irritálhatja a szemünket és a nyálkahártyánkat, a pollenre érzékenyeknek pedig további bosszúsággal jár, mivel felerősítheti az allergia tüneteit is.

A szmogriadót mindenképp vedd komolyan! Ha elrendelik, légy különösen óvatos, hiszen ilyenkor a káros anyagok koncentrációja meghaladja az egészségügyi határértéket. A szmog olyan betegségeket okozhat, amelyek hosszú távon, akár évek múltán jelentkeznek – jobb tehát a megelőzés. A következő pontból megtudhatod, hogyan!

 

Védekezz a nyári szmog ellen!

Bombabiztos tippet sajnos nem adhatok, hiszen a nyári szmogot nem tudjuk teljes mértékben elkerülni, van viszont néhány aranyszabály, amelyeket ilyenkor érdemes követni. 🙂

  • A megfelelő öltözet segít. A legjobb választás ilyenkor a hosszú ujjú blúz vagy póló. Tudom, hogy ez nem tűnik kellemesnek a nagy hőségben, de a bőröd érdekében jó, ha minél több felületet elfed a ruha. Ha érdekel, mivel védheted a bőrödet az erős UV sugarak kereszttüzében, korábbi cikkemben olvashatsz erről is!
  • Az antioxidánsok a barátaid! A friss, nyári zöldségek és gyümölcsök nem csupán a kiegyensúlyozott táplálkozást segítik elő, de védelmet nyújtanak a szmog és az UV sugárzás okozta szabad gyökök ellen is. Profi tipp: arckezeléssel is feltölthetjük a bőrt antioxidánsokkal és vitaminokkal, így jobban bírja majd a nyár viszontagságait, és még a sejteket is védjük vele! 🙂
  • Tisztíts! Heti egy alkalommal frissítsd fel a bőrödet természetes összetevőket tartalmazó bőrradírral, hiszen ezáltal az elhalt hámsejtektől és a szennyező anyagoktól is megszabadulhatsz.
  • A kinti testmozgás, bármilyen csábító, nem ajánlott a szmoggal telített levegőben. Javaslom, hogy ha a kocogás, biciklizés vagy a hosszú séták szerelmese vagy, próbáld ezeket inkább a kora reggeli vagy az esti órákra időzíteni. Ha a szabadban szeretnél jógázni, érdemes egy csendes, a forgalomtól távolabb eső parkot választanod.

 

Ne feledd, a fenti tanácsok általános érvényűek, azonban minden bőrtípus más és más jellegű törődést igényel. Ha szeretnél személyre szabott bőrápolási tanácsot kapni, fordulj hozzám bátran! 🙂 Végtére is, bőrünk az első védelmi falunk, óvjuk, hogy megóvhasson minket!

Igen, én is védem a bőrömet!