A rendszeres arctisztítás fontosságáról sokat hallhattál már. 🙂 De vajon miért is olyan lényeges, miért jó a bőrünknek? Milyen a hatékony arctisztítás? És mi történik, ha éjszakára nem mossuk le a sminket az arcunkról? Cikkemben ezekre is fény derül! Olvass tovább és ismerd meg profi arctisztítás alapjait!

Sokszor azon kapod magad, hogy sóvárogva figyeled a divatmagazinok modelljeinek makulátlan arcát? Azt gondolod, bárcsak a tiéd is ilyen szép és üde lehetne? Azt azért ne feledd, hogy ezeket a fotókat retusálják, utómunkával tökéletesítik. A média nagyon eltorzítja a női ideál képét, ennek eredményeképpen a fiatal lányok sanyargatják magukat, fogyókúráznak és irreális elvárásokat támasztanak magukkal szemben, hogy megfeleljenek ennek a képnek.

A rendszerezs arctisztítás fontos

Ne ess bele ebbe a hibába! Annak érdekében viszont sok mindent tehetsz, hogy egészséges, üde és problémamentes legyen az arcod – ez egyáltalán nem kiváltság! Mindössze néhány lépésre vagy a friss és fiatalos arcbőrtől! 🙂

A rendszeres tisztítást és ápolást sokan félvállról veszik, pedig, ha ügyesen végezzük, csodákat tehetünk vele. A következetes szépségápolási rutinhoz hozzátartozik a napi arctisztítás, a heti egy vagy két alkalommal történő radírozás, valamint a hidratálás is. A hangsúly a rendszerességen van, hiszen így lehetünk hosszú távon hatékonyak.

De melyek is az arctisztítás lépései?
  1. Nedvesítsd be az arcodat. Végy pár csepp arclemosó tejet, és egy puha vattakoronggal vagy kézzel vidd fel. Az öblítést célszerű először meleg (de nem forró!), majd hideg vízzel végezni, hogy fokozzuk a vérkeringést.
  2. Második lépésként jöhet az arctonik! Tölts pár cseppet egy vattakorongra, finoman töröld át vele az arcodat, és már kész is! 🙂 A tisztítás lényege, hogy könnyedén eltávolíthatjuk vele a felesleges faggyúréteget, megelőzve a mitesszerek és aknék kialakulását. Vannak olyan arctisztítók is, amelyek egy lépésben megoldják a tisztítást, mert a pH-t nem változtatják, ezért nem szükséges melléjük a tonik használata. Ha szeretnéd kihagyni a második lépést, akkor válassz inkább ilyet! 🙂
  3. A műveletet mindig ápolással zárd: használj bőrtípusodnak megfelelő hidratáló arckrémet vagy szérumot. A nyári melegben a szérumok kellemesebbek a bőrnek, és mivel koncentráltabbak benne a hatóanyagok, így attól sem kell tartanunk, hogy ilyenkor kevesebb ápolást kap a bőrünk. Nappalra természetesen a fényvédős készítményeket se felejtsük el nyáron alkalmazni, hogy ne foltokkal zárjuk az idényt! 🙂

A fenti műveletet minden reggel és este ismételd meg! Ha sokáig fiatalos és egészséges arcbőrt szeretnél (márpedig ki ne szeretne, igaz?), akkor ez a pici erőfeszítés igazán belefér! 🙂

Rendszeres arctisztítás

Radírozz minden héten!

Ha eltávolítod az elhalt hámsejteket az arcbőrödről, azzal a friss bőrt hagyod oxigénhez jutni. Így üdébb lesz a bőröd színe, és nem mellesleg a hatóanyagokat is be tudja szívni. Ellenkező esetben csak az elhalt hámsejteket „tapogatod” vissza a bőrödre, amelyek leszigetelik az arcod és nem hagyják oxigénhez jutni a bőrödet. Márpedig, ha nem tudnak felszívódni a hatóanyagok, valójában nem sok értelme van a kenegetésnek, még akkor sem, ha minőségi készítményeket használsz.

A radírozáshoz inkább a finomabb szemcsés anyagokat javaslom, mert ezek kíméletesebbek a bőrhöz, mint a durvább szeműek. Ha nagyon érzékeny az arcod, ami a mai világban egyre gyakoribb, akkor inkább gyengébb savakat használj otthon is. Savakat a nyári időszakban is alkalmazhatsz, de csak olyat válassz, ami nem fényérzékenyít! Heti 1-2 alkalommal célszerű radíroznod.

Mi történik, ha nem mosod le a sminket éjjelre?

Biztosan neked is tanácsolták már, hogy mindig mosd le a sminket, bármilyen későn is érj haza. Lehet, hogy egyszer-egyszer ’bűnözöl’, 🙂 de ha gyakran hagyod magadon a festéket, azzal komoly kihívások elé állítod a bőrödet: felgyorsítod az öregedési folyamatát, és persze a tisztulását is akadályozod vele.
Azon túl, hogy nem tud szellőzni a bőr, és az este folyamán nem hagyod pihenni, egészségügyi okokból is fontos, hogy a festéket lemossuk. Az érzékeny bőrűeknél ez még kellemetlenebb, mert gyulladáshoz és aknékhoz vezethet.

Találkoztam már olyan esetekkel is, amikor a szemfesték és a szempillaspirál a szemhéj alá begyűlve „plakkot” képezett és gyulladást okozott, amit csak műtéti beavatkozással tudtak megszüntetni.
– gondolj csak bele: a szemed és bőröd egészsége megéri azt az 5 perc áldozatot, igaz? 🙂

A rendszeres arctisztítás révén már Te is sokat tehetsz bőröd egészségének, fiatalságának megőrzéséért. Ha további kérdésed van, esetleg nem tudod, melyik bőrtípusba tartozol, szívesen segítek!

Igen, érdekel!