Mutatós tetoválással büszkélkedsz? Netalán kacérkodsz a gondolattal, hogy csináltatsz egyet? Sminktetováláson töröd a fejed? Nagyszerű! Most mindent megtudhatsz, amire a tetoválás védelme kapcsán érdemes odafigyelned, különösen a nyári hónapokban, és hasznos tippekkel látlak el, hogy meglévő tetkóid még hosszú-hosszú évekig ékesíthessék a bőrödet! 🙂

Sok vendégemnek van tetoválása vagy éppenséggel permanent-makeup-ot, azaz tartós sminktetoválást visel az arcán. Ahogy közeleg a naposabb időszak, mindig külön megemlítem, hogy a tetoválásaikra is figyeljenek oda, ha azt szeretnék, hogy sokáig szépek maradjanak. Gyakran panaszkodnak, hogy a korábbi – különböző szakemberek által elkészített – tetoválásuk kikopott. Ilyenkor rákérdezek, hogy és kenték-e nyáron naptejjel, óvták-e a káros sugaraktól? Ekkor jön a felismerés, hogy valójában senki sem foglalkozik a tetoválásával megfelelően, így nem véletlen, hogy az hamar kikopik és gyorsan veszít a színéből. Mindez rossz szájízt hagy bennük a tetoválóval szemben, sok esetben azonban nem feltétlenül ő a hibás. Mi mindent tehetünk tehát tetoválásaink megóvása érdekében?

A friss tetoválás védelme különösen fontos

A friss tetoválásokra még jobban oda kell figyelnünk, mint a régebbiekre, mert amikor elkészül egy-egy alkotás, a bőrön kis sebek keletkeznek, ezért a fertőzéseknek is jobban ki vannak téve. Ilyenkor, amíg a sebek be nem gyógyulnak, kerülni kell a szoláriumot, a Napot és a pancsolást (ne áztassuk a bőrt). A regenerálódás egyénfüggő és sok minden befolyásolhatja, de általánosságban egy 4 hetes időintervallumot szoktak hagyni a gyógyulásnak. Bízom benne, hogy ezt minden tetováló elmondja a vendégének és nem csak annyit tanácsol, hogy hámosítóval kenje, hogy hamarabb gyógyuljon.

Óvd a Naptól a tetoválásod!

Ahogy jön a tavasz és egyre többször bújik elő a Nap, a ruhák is egyre és egyre rövidebbek lesznek. Az életet adó sugarak mellett azonban a károkat okozók is jelen vannak, amelyektől azonban védenünk kell magunkat – és ez nem csak a tetovált területekre vonatkozik! Az UV védelemről már írtam egy cikket, amit itt el is tudsz olvasni. Földünk egyre rosszabb állapotban van, az ózonréteg szinte teljesen eltűnt, az UV- sugárzás ezzel együtt egyre csak erősebb, így ha az árnyékban még nincs is annyira meleg, ahogy kitesszük a lábunkat a Napra, az szó szerint éget.

Tetoválás védelme

A tetoválásokat érdemes elfedni nyáron vagy odafigyelni és magasabb faktorszámú készítménnyel kenni, majd időnként újrakenni az érintett felületet. Ez a bőrünknek és a tetoválásainknak is egyformán fontos, és a testdíszünk csak így tudja megőrizni hosszabb ideig szépségét.

A permanent-makeup esetében viszont még fontosabb a tetoválás védelme, hiszen ez az arcunkon van és ha bármi történik vele, az egyből láthatóvá válik, nem takarhatjuk el. Fontos odafigyelni rá, hiszen azért csináltatjuk – sok esetben nem kevés összegért -, hogy a hiányosságainkat javítsa, szebbé, nőiesebbé, bájosabbá varázsolja az arcunkat és a tekintetünket, teltebbé az ajkainkat. Annyi pénz, idő, belefektetett energia és kellemetlen érzés után, amit a tetoválás alatt átélünk, megérdemlünk annyi odafigyelést magunktól, hogy a melegebb hónapokban (illetve télen, síelésnél is, hiszen a hó visszaveri a sugarakat) fokozottan védjük. Ajkunkra már tudunk venni fényvédős ajakápolókat, rúzsokat, érdemes eszerint választani.

Ha olyan ruhát hordasz a mindennapokban, amelyből kilátszik a tetoválásod, mindenképp kend be magad munkába menet-jövet, és ne csak nyaralás közben, napozás alatt figyelj rá oda. A hétvégi kerti party-k alapdarabja a retikülben a fényvédős krém vagy naptej, amelyet 2-3 óránként újra kell kenni. Érdemes lenge, szellős és természetes anyagokból készült ruhákat hordani, ami a tetoválások mellett a bőrünket is védi a káros sugaraktól és a leégéstől.

A folyadékbevitelre is figyelj oda!

Mint mindig, a megfelelő folyadékbevitel fontos. A nagy melegben sok vizet veszít a testünk, amit pótolnunk kell és persze egy hidratált bőrön is szebben mutatnak azok a csodás alkotások. 🙂 Ha nem elég a belső hidratálás, egészítsd ki a szépségápolási rutinod vitaminban gazdag, tápláló testápolóval, amelyet a teljes testeden használhatsz.

Mi a teendő, ha nyáron szeretnél tetoválást?

Az első és legfontosabb, ha elszántad magad és tetoválást kérsz: mindent, amit a tetováló mond, maradéktalanul be kell tartani: tudd, hogy milyen készítményt, mikor és hogyan kenj magadra, mire figyelj oda, hogyan óvd körültekintően tested új ékszerét.

Pár pontban összefoglalom a legfontosabbakat.

  • Kerüld a fürdőzést, hogy ne ázzon ki a tetoválás. Nem szabad uszodába, tóba, strandra, medencébe menni. Egyszóval kerüld a vizet, hogy ne fertőződjön el.
  • Mivel az izzadás is károsíthatja a frissen készített tetoválásokat, így a szauna és a sportolás is tiltólistán van legalább egy hétig.
  • Friss tetoválásnál kifejezetten fontos a fényvédelem! Az első pár hétben az a legjobb, ha lefeded.

És végezetül egy jótanács: nyaralás közben hirtelen felindulásból ne varrass! Ha több napig vagytok ott, akkor legalább aludj rá egyet és gondold végig, valóban szükséged van-e rá. Ha a testedre varratsz mintát, csak átüttetni tudod egy másik motívumra, de eltüntetni nem. A permanent-makeup formáját sem tudják minden esetben nyomtalanná tenni, és nem utolsó szempont, hogy sokkal több időbe telek és fájdalmasabb is, mint az elkészíttetésük.

Remélem ezzel a cikkel tudtam Neked segíteni és megfogadod a tanácsokat.

Szép tetoválásokat kívánok! 🙂