A terhesség előtt már meglévő cukorbetegség

Cukorbeteg terhes. Terhesség cukorbetegen - Nőgyógyászati Központ

Forrás: HáziPatika. Cukorbeteg vagyok, de szeretnék gyereket. Hogyan szülhetek? Egészséges lesz-e a gyerekem?

Terhesség előtti teendők

Miért mondja a nőgyógyászom, hogy számítsak császármetszésre? A cukorbeteg szervezet ugyanis védekezik, és nem engedi teherbe esni az anyát. Normális anyagcsere mellett a méhnyálkahártya a megtermékenyített petesejt befogadására alkalmas "pihe-puha" ággyá váljék, amibe aztán a kis jövevény belehuppan, a méhnyálkahártya összezáródik fölötte, és beágyazódik. A magas vércukorszint befolyásolja a méhnyálkahártya állapotát, és a beágyazódás nem történik meg.

A magzatot veszélyeztető vetélés és koraszülés kockázata cukorbetegeknél akár a normális háromszorosa is lehet. A cukorbeteg cukorbeteg terhes gondozott cukorbeteg nők fogamzó-képessége és terhessége azonban ugyanolyan, mint a normál terhességek - hangzik a megnyugtató cukorbeteg terhes Dr. Tóth Ágnes, belgyógyász-endokrinológustól, aki a MÁV Kórház és Központi Rendelőintézet leendő Állami Egészségügyi Központ Diabetológiai Szakambulanciájának főorvosa, és több mint 25 éve foglalkozik cukorbetegekkel, hét éve pedig cukorbeteg kismamákkal.

Terhességi diabétesz esetén még jobban figyelni kell Kérésünkre összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat, és lelkesen mesél tapasztalatairól, hogy megválaszolja a leendő anyákat foglalkoztató kérdéseket.

cukorbeteg terhes

Mindenek előtt azt hangsúlyozza, mennyire fontos a normális anyagcsere-állapot a fogantatáskor, és hogy, aki nem tesz meg mindent ennek megőrzéséért, az gyermeke cukorbeteg terhes és életével játszik. Mit nevezünk terhességi diabétesznek? A GDM csak a terhesség alatt fennálló, átmeneti állapot. Amennyiben korábban is volt cukorbetegség, és tudtak is róla, pregesztációs - terhesség előtti - diabéteszről beszélünk. A gesztációs diabétesz fogalma tehát nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a terhesség előtt is fennállt a cukorháztartás zavara.

Ez azonban csak utólag, a szülés utáni újabb terheléses cukorvizsgálatnál fog kiderülni. Ha cukorbeteg terhes akkor is magas marad a vércukorszint, valószínűsíthető, hogy a teherbeesés előtt is cukorbeteg volt az illető. A meghatározás szempontjából tehát mindegy, hogy valaki terhessége előtt cukorbeteg volt-e vagy sem. A WHO meghatározása értelmében ezek az úgynevezett csökkent glükóz-toleranciára jellemző értékek, ilyenkor a szervezet a normálisnál cukorbeteg terhes tudja felvenni a vérből a cukrot.

Magyar Diabetes Társaság

Csakhogy a várandós kismamák esetében ennél szigorúbbnak kell lennünk. Étkezés után a vércukorszint emelkedni kezd, majd lassan csökken. Normális működésnél a vércukorszint egy bizonyos küszöböt nem lép át.

A sok hasonló tévhitet sokan sok helyütt cáfolták már, mi most a gyermekvállaláshoz kapcsolódó kérdéseket járjuk körbe. Szabad egy cukorbeteg nőnek, egy cukorbeteg apának, vagy — hogy rosszabbat ne mondjunk — szabad-e egy cukorbeteg párnak gyermeket vállalni? Lehet-e egészséges gyermekük, vagy a betegség örökletes? Sajnos, az viszont igaz, hogy nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a cukorbetegség annál, akinek a felmenői között voltak cukorbetegek.

A túl sok cukor ugyanis veszélyesen károsíthatja az ereket. Ezért az inzulin nevű hormon segítségével a sejtek gyorsan felveszik a szőlőcukor-molekulákat a cukorbeteg terhes, s ezzel megakadályozzák, hogy a vércukorszint elérje a biztonsági határértéket.

Két okból szökhet a vércukor a határérték fölé, ha túl kevés inzulin termelődik, ez történik 1-es típusú diabétesz esetén, vagy ha a sejtek nem engedelmeskednek az inzulin glükóz-felvételre késztető cukorbeteg terhes, ez a helyzet a 2-es típusú diabéteszben.

A várandósság is okozhat diabéteszt

A terhesség alatt, mivel a fejlődő méhlepény placenta segítségével az anya és a magzat szoros egységet alkot, az anya szervezetének kettő-négyszer több inzulint kell termelnie, mint egyébként. Ilyenkor, amikor az anya a A normálisan induló terhességek ,7 százalékában van ez cukorbeteg terhes.

Visszatérve a GDM kritériumaira, kismamáknál azért indokolt a szigorúság, mert abnormálisan magas cukorbeteg terhes a különböző fejlődési rendellenességektől a koraszülésen vagy a túlsúlyos baba miatt szükséges császármetszésen át számtalan súlyos szövődmény veszélye megnő.

cukorbeteg terhes

Hogyan induljon neki egy cukorbeteg nő a gyermekvállalásnak? Korábban a diabéteszes nők nem estek teherbe, vagy képtelenek voltak a terhesség kihordására. Ma már tudjuk, hogy a teherbeesésnek és egészséges gyerek születésének akkor van esélye, ha a nő anyagcseréje és hormonháztartása normális. Először is ez csodálatos!

Ilyen tudás birtokában cukorbetegnek egyszerűen megengedhetetlen a nem tervezett, váratlan gyermekáldás.

cukorbeteg terhes

A lényeg a tervezett fogamzás. A cukorbeteg nő a fogamzás kívánt ideje előtt három hónappal keresse fel nőgyógyászát, és menjen el terhes-gondozásban jártas diabetológushoz, hogy megfelelő gondozásban részesüljön, mert csakis normoglikémiás az egészséges cukoranyagcsere körülményeit megközelítő anyagcsere-állapot mellett szabad teherbe esnie.

Ez azt jelenti, hogy HbA1c szintjének a HbA1C a vörösvértesthez kötött vércukorszintet mutatja, típusai kom a cukorbetegség és elveivel való bánásmód arányos a vérben mért vércukorszinttel, és három hónapra visszamenően "emlékszik vissza" a vércukorértékekre.

cukorbeteg terhes

A terhesség első hat hetében fejlődnek ki a magzat szervei, ilyenkor a legérzékenyebb az anya magas vércukorszintjének mérgező hatására.

Egyes típusú diabétesz esetén a leendő anya eleve inzulinnal él. A 2-es típusú cukorbeteg nőnek - inzulinkezeléssel vagy anélkül - ugyanúgy előre terveznie kell a terhességét. Tablettás kezelést magzatkárosító veszélye miatt a terhesség ideje alatt nem szabad alkalmazni, ilyenkor is inzulinra térünk cukorbeteg terhes. Azoknál a kismamáknál, akik ún.

Terhességi cukorbetegség GDM

Nem veszélyesen késői a terhességi diabétesz kiderítésére a A vizsgálat időzítése azon alapul, hogy a GDM bizonyos fejlettségű placenta és az anya egy bizonyos testsúly-gyarapodása után szokott kialakulni, de valóban, a vércukor ez előtt is lehet magas. Márpedig akkor fennáll a koraszülés és egyéb károsodások veszélye.

Cukorbeteg vagyok – lehet még gyerekem?

Többnyire azért előre kiszűrhetők a GDM által veszélyeztetett anyák: a túlsúly, ismert zsíranyagcsere-zavar, a 35 év feletti életkor alapján, vagy, ha a kismama korábban már 4 kilónál súlyosabb csecsemőt szült, toxémiás volt, többször vetélt, illetve ha az előző babaváráskor is volt már terhességi diabétesze vagy magas vérnyomása. Az ilyen anyáknak azt szoktam mondani, hogy amint átsuhan cukorbeteg terhes agyában az újabb babagyártás gondolata, azonnal kezdjen megfelelő diétába.

Ilyenkor már a terhesség Mennyiben különbözik cukorbeteg terhes diabéteszes kismamák kezelése a nem terhes cukorbetegekétől? Már említettem, hogy nem szedhetnek tablettát. A szintetikus inzulinokkal kevés még a tapasztalat, van, amelyiket már használhatják a kismamák.

Diétázni minden cukorbetegnek kell, de a kismama arra is ügyeljen, hogy napi gramm szénhidrátnál kevesebbet nem fogyaszthat, nehogy éhezési aceton jelentkezzen vizeletében, mert az ilyen mértékű éhezés már gátolja a baba fejlődését. Gyakori, hogy elég egy-háromszori gyors hatású inzulin, tartós hatású inzulinra nincs mindig szükség éjszakára. Igaz, nem csak cukorbeteg terhes kismamáknak, de leginkább a reggeli utáni vércukorértékre kell figyelni, ilyenkor szokott a vércukor a megengedett érték fölé szökni.

Ez a stressz-hormon, a kortizol napszaki ritmusából adódik. A hormon szintje reggel magasabb, ezért a vércukor viszonylag kevesebb szénhidrát bevitele után cukorbeteg terhes magasabbra szökik.

Fontos viszont, hogy azok a kismamák is tudják cukorbeteg terhes, akik a terhességi diabétesz kapcsán találkoznak a jelenséggel először.

cukorbeteg terhes

Ezért szoktuk javasolni, hogy ha reggel rendszeresen magasabb vércukrot mérnek, iktassanak be egy reggeli utáni sétát. Ez még nem veszélyes. Ha nem okoz panaszt, nem kell tőle megijedni. Fontos tudni, hogy az otthoni vércukormérők nem laboratóriumi pontosságúak, pár tized eltérés lehetséges.

cukorbeteg terhes

Mi a tapasztalata a vetéléssel és a terhesség-megszakítással? A kismama szervezetét érő ártalmakon túl a legsúlyosabb veszély az, hogy a méhlepény működési rendellenességei, illetve különböző magzati károsodások miatt a magzat elhal, vagy fejlődési rendellenességekkel jöhet világra.

A terhesség-megszakítás nagyon nehéz döntés.

Csupa hasznos

Mindenesetre szakmailag rossz szénhidrát-anyagcserénél indokolt lehet, és emiatt jogszabály teszi lehetővé a terhesség-megszakítás ingyenességét. Nálam cukorbeteg terhes nem fordult elő, hogy cukorbeteg kismamának ilyen döntést kellett volna hoznia. Volt egy esetem, amikor pajzsmirigybetegségre szedett magzatkárosító gyógyszer miatt javasolt lett volna az abortusz, de az anya nem egyezett bele.

Kilenc nagyon izgalmas hónap után egészséges gyermeknek adott életet. Azért meg kell mondani, hogy soha nem lehet előre tudni, milyen ártalmakat hoz magával az anyaméhben veszélyes anyagcsere-körülmények között cseperedő gyermek. A magatartászavaroktól kezdve az értelmi fogyatékosságig nagyon sok minden előfordulhat. Mitől függ, hogy a cukorbeteg kismamának császáros szülést javasolnak-e?

Terhesség cukorbetegen

A császármetszést főként a cukorbeteg terhes mérete indokolhatja. Megfelelő szénhidrát-anyagcsere mellett ugyanolyan feltételekkel szülhet a nő, mint az egészséges várandós. Vannak fokozott kockázattal járó terhességek, ilyen a családi hajlam, a túlsúly, a kismama kora, az előző terhesség lefolyása. Helyes gondozás mellett ma már nincs különbség cukorbeteg és a nem cukorbeteg várandósok között.

Azonkívül a császármetszés is műtét! A cukorbetegség ma már nem akadálya a műtéteknek, de alatta és utána a cukorbeteg állapot külön odafigyelést igényel. Fokozott a sebfertőzés veszélye, lassabb a sebgyógyulás. A cikk második részét itt olvashatja el. Kalkulátor Mennyi idős?