A nyári hőség fokozottan igénybe veszi a szervezetünket, méghozzá nem csak kint, a Napon; egy szűk irodában, munka közben is megnehezíti a koncentrációt. Az erős kánikulában gyors enyhülést hoznak a légkondicionáló berendezések, ezek rendszeres, és nem megfelelő használata ugyanakkor számos kellemetlenséget eredményezhet. A légkondi hatása a bőrre és az egészségre nézve nem mindig kedvező, de lássuk, mit tehetünk, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket!

A légkondi megosztja a véleményeket: vannak, akik élni sem tudnak nélküle nyáron, míg mások érzékenyek rá, és emiatt akár az egész nyár egy tortúrával ér fel számukra. Tény, hogy a forró hetekben nagy segítséget nyújthat a berendezés a belső terekben és utazás közben az autóban is, érdemes azonban mértékkel és rendeltetésszerűen használni a bőrünk, egészségünk és a komfortérzetünk érdekében!

Légkondi az autóban

A légkondi leggyakoribb velejárói

A légkondicionáló használata gyakran megfázásszerű tünetekkel, fertőzésekkel vagy akár ízületi panaszokkal is járhat. A klímaberendezés ráadásul szárítja a levegőt, így a szem, az orr és a torok nyálkahártyájának kiszáradását, kötőhártya-gyulladást, légzési nehézségeket, légszomjat, köhögést, fejfájást, szédülést és kimerültséget is okozhat.

A másik gyakori probléma, hogy koncentrációs zavarokat idézhet elő, ha nem szellőztetünk időnként. Mivel a készülék csupán az adott helyiség levegőjét használja és hűti le, ezért érdemes időről időre ablakot nyitni.

A légkondi hatása a bőrre

A készülékből kiáramló hűvös levegő a bőrünknek sem tesz jót, ráadásul ezt a felületet közvetlenül éri a légáramlat. Több szempontból sem szerencsés a légkondi hatása a bőrre, nézzük, milyen tüneteket okozhat!

-Szárazság: a légkondicionáló berendezések túlzott használata nagymértékben szárítja a bőrünket, a felülete kirepedezhet. A kiszáradásnak azonban elejét vehetjük külső és belső hidratálással. Fontos, hogy sok folyadékot igyunk, ahogy erről már egy korábbi cikkemben is olvashattál és a megfelelő készítményekkel ápoljuk a bőrünket: ezek lehetőleg természetes alapanyagú kozmetikumok, illetve vizet is tartalmazó hidratáló krémek legyenek!

Folyadékbevitel bőrszárazság ellen

– Klímareuma (gyulladás): ha tartósan éri a bőrödet a hideg levegő, akkor ízületi panaszok és gyulladások alakulhatnak ki. Ha azt tapasztalod, hogy gyakran fáj a vállad vagy a lapockád, esetleg nyakmerevséget észlelsz, annak hátterében jó eséllyel a gyakori légkondi használat is állhat.

-Izzadás: a lehűtött levegő az izzadást is visszafogja. Ez érzetre valóban kellemes, azonban egészségügyi szempontból fontos az izzadás. Egyrészt, mert a szervezetünk így szabadul meg a számára szükségtelen salakanyagoktól, másrészt, mert az ennek köszönhető a bőr savas PH-értéke, ami a különféle vírusok és baktériumoktól védi meg a szervezetünket.

A légkondi hatása a bőrre

Tippjeim a hatékony légkondi használathoz
  1. Bánj csínján a hűsöléssel! Elegendő, ha csak 5-10 percre kapcsolod be a légkondit, majd miután kellemesen lehűlt a helyiség, leállítod. Szükség szerint időnként megismételheted ezt a műveletet, így nem vagy állandó léghuzatnak kitéve, mégis megfelelő hőmérsékleten tarthatod a szobádat vagy az irodát.
  2. Figyelj oda a megfelelő hőmérsékletre! A kinti melegből a hirtelen hidegre váltás könnyen meghűléshez vezethet. Még ha jól is esik 35 fokos hőségben 25 fokra állítani a berendezést, nem tesz jót az egészségednek. Elegendő mindössze néhány fokos – maximum 4-6 fokos – hőmérsékleti különbség.
  3. Tisztíttasd rendszeresen a készüléket! A berendezések kedveznek a gombák és baktériumok elszaporodásának. A nem megfelelően karbantartott és szervizelt légkondicionálók használata számtalan betegséget hozhat magával: az enyhébbektől kezdve a súlyos betegségekig terjed a skála, és ezek némelyike akár halálos áldozattal is járhat. Mit jelent ez pontosan? Azt, hogy akár ízületi bántalmak, nátha, megfázás, gombás fertőzések is kialakulhatnak, legfőképp az arc- és orrüregben. Súlyosabb esetben olyan komoly légúti betegségek is felüthetik a fejüket, mint a Pontiac-láz vagy a Legionellózis. Évi egy alkalommal tehát mindenképp fertőtleníttesd ki szakemberrel a berendezést, hogy elkerüld a fertőzéseket!
  4. Ha semmiképp nem tudod elkerülni a légkondi használatát (pl. közös irodahelyiség esetén vagy a túlhűtött bevásárlóközpontokban), a legjobb, ha előre felkészülsz a hideg ’légörvényre’: öltözz rétegesen, tegyél a táskádba egy vékony pulcsit vagy kardigánt, esetleg hosszú ujjú pólót, hogy ne érje a bőrödet közvetlenül a berendezésből áramló levegő.

Bízom abban, hogy a tanácsaimmal Te is gond nélkül élvezheted a nyár további részét a légkondicionáló mellett is!

Ha úgy érzed, a te bőrödet is kikezdte a gyakori légkondi használat, és szeretnél személyre szabott bőrápolási tanácsokat kapni, keress bátran, minden kérdésedre válaszolok! 🙂

Időpontot foglalok!