Egy jó smink önbizalommal tölt fel, és ezáltal sokkal kiegyensúlyozottabbá és magabiztosabbá válsz. Az üzleti életben, egy tárgyaláson, egy ebéden vagy vacsorán, az esti rendezvényeken elengedhetetlen az alkalomhoz illő smink. Mai írásomban sminktanácsadással kedveskedem neked, és beavatlak a hétköznapi smink rejtelmeibe! Olyan trükköket tanulhatsz tőlem, amelyekkel percek alatt makulátlanná teheted a megjelenésed!

személyes sminktanácsadás

Számtalan termék közül válogathatunk, van azonban néhány alapkészítmény, amit bevethetünk a ragyogó, meseszép sminkért. Vegyük számba, miből is áll a hétköznapi smink csomag:

 • BB vagy CC krém, alapozó vagy színezett púder
 • korrektor
 • fixáló púder
 • pirosító
 • szemhéjpaletta
 • szemöldök ceruza
 • szemceruza
 • szempillaspirál
 • rúzs vagy szájfény

Talán hosszúnak tűnik a lista, ebből azonban pár dolgot időnként el is hagyhatunk, és 5-10 perc alatt el is készíthetjük velük a sminkünket! 🙂

A sminktanácsadás összeállításomat nem is kezdhetem mással, mint az alapokkal! Mielőtt hozzáfognál arcod festéséhez, ne feledkezz meg a tisztításról és a radírozásról! A napi kétszeri arctisztítás elengedhetetlen, és különösen az esti alkalom, hiszen így tud pihenni a bőröd, valamint jobban magába szívja a hidratáló krém jótékony hatóanyagait.

Ugyanilyen fontos a heti egyszeri radírozás is, mivel felfrissíti a bőrödet, és az alapozó is szebben mutat rajta. A kor előrehaladtával azonban a szemcsés (mechanikai) peelingek (radírok) egyre jobban irritálják és sértik a bőrt, ráadásul az érzékeny és gyulladásra hajlamos bőr számára egyáltalán nem megfelelő az ilyen radír. Ezért is használunk a kozmetikában is egyre több helyen savas peelingeket.

De térjünk is vissza a sminkeléshez, és nézzük, mi az, ami nem hiányozhat egy modern, igényes nő szépség-kelléktárából! 🙂

Szérum és/vagy hidratáló krém

Mindig hidratáld a bőröd! Mivel az elfogyasztott folyadékból szinte semmi nem jut számára, ezért tápláld kívülről is. Olyan készítményeket válassz, amelyek pótolják és megtartják a nedvességet, valamint értékes vitaminokkal és hatóanyagokkal is ellátják a bőrt. Ha a hidratálást és a bőr egységesítését egy lépésben szeretnéd megoldani, erre a célra a BB és a CC krém a legjobb választás.

sminktanácsadás hétköznapra

Alapozó

Az alapozó nem feltétlenül tartozik hozzá a hétköznapi sminkhez, Te döntöd el, milyen erős fedést szeretnél. Ha vannak apró, zavaró bőrhibáid, akkor az alapozóval ezeket szépen el tudod fedni.
Nem javaslom viszont a vastag, vakolatszerű réteget és az erős kontúrozást. A több rétegben felvitt alapozó alatt a bőr nem tud rendesen szellőzni és oxigénhez jutni, ezért gyulladtabbá válik, amit még több alapozóval fednél, és így könnyen bekerülhetsz egy ördögi körbe. Esztétikai szempontból is szerencsésebb a kevesebb több elvét követni – nem véletlen, hogy a legnevesebb kifutókon is természetes sminkben lejtenek a modellek. Ne feledd, ami a fotókon és videókon jól mutat, az nem biztos, hogy élőben is ugyanilyen hatást kelt; nem beszélve arról, hogy a férfiak többsége is a natúr arcfestést kedveli! 😉

Extra tipp: ha alapozó/korrektor/fixáló púder helyett egy csodafegyvert szeretnél, figyelmedbe ajánlom az Age Attraction Wonder Pearls púderét, amelyet valódi gyöngyporral és selyemporral dúsítottak, és fizikai fényvédőt tartalmaz. Ha ellátogatsz hozzám, mintát is tudok belőle adni, próbáld csak ki! 🙂

sminktanácsadás age attraction púder

A képen szereplő hölgy csak az Age Attraction Wonder Pearls púderét viseli az arcán.

Korrektor

A korrektor az arcbőrön lévő foltok, pattanások, szem alatti karikák célzott elfedésére szolgál, a hétköznapokban el is hagyhatod, ha nincs olyan bőrhibád, ami nagyon zavar téged.

Fixáló púder

Ha alapozót használsz, akkor a púder segítségével rögzítheted és mattosíthatod a tartósabb és szebb hatásért.

Pirosító

Miután a színezett hidratálóval/alapozóval egységesítetted az arcod, a pirosítóval visszaadhatsz neki egy kis színt és üdeséget. Ettől fiatalabbnak és frissebbnek hat majd a bőröd! 🙂

 Szemhéjpaletta

Ha szemhéjpúdert vásárolsz, érdemes palettát választanod, és nem különálló (mono) szemhéjfestékeket, mert így egyben van az összes színed, a több árnyalat pedig több variálhatóságot ad. A hétköznapi sminkhez elég egy barnás árnyalat a szempillatőbe, és már kész is! 🙂 Ha szeretnéd, persze tusvonalat is húzhatsz; ezt érdemes begyakorolnod, hogy gyorsan elkészíthesd, és beleférjen a reggeli rutinba! 🙂

Szemöldök ceruza

Bár egyre többen választják a szemöldök tetoválást, a trend azonban folyamatosan változik, a korral pedig  egy idő után el is mozdulhat a tetoválás vonala.
Ahány ember, annyiféle szemöldökfestés: tus, gél, ceruza, por vagy szemöldökspirál. Én a ceruzás megoldást szeretem a legjobban, mert számomra azzal a legtermészetesebb a végeredmény. 🙂
A szemöldök mindig egy kicsit sötétebb lehet, mint a hajszín. Ha fekete a hajad, akkor szuperül mutat majd egy szép sötétbarna ceruza, de semmiképpen ne legyen fekete! Ha világos hajad van, világosbarna, esetleg barna színt célszerű használnod.

Extra tipp: én úgy szoktam elkészíteni a szemöldökvonalat, hogy a ceruzával besatírozom és az ívet is megrajzolom vele, aztán a kefés felével elsatírozom a ceruzát, hogy ne legyen olyan éles és sötét. Ennyi. 🙂 Tökéletes és természetes szemöldök fél perc alatt!

Szemöldök smink

1-2. semmi nincs a szemöldökön és az arcon 3. vékony rétegben alapozó és a szemöldökön a ceruza 4. elsatírozva a szemöldökceruza, az arcon csak az alapozó (a képen a smink nincs befejezve, csak a szemöldök színezés lépéseit mutatja be)

 

 

 

Szemceruza

A szem kiemeléséhez nem ajánlom a fekete szemceruzát, hétköznapokra pedig különösen nem. Ennek több oka is van:

 1. mert nagyon összezárja a szemet és az senkinek sem előnyös
 2. mert idősebbnek tűnhetünk tőle.

Helyette használj inkább csokibarnát vagy krémszínűt, mert nagyobbnak tűnik tőlük a szemfehérje, esetleg próbáld ki a színes ceruzákat (pl. kék, lila, méregzöld) – ezzel némi csavart vihetsz a hétköznapokba.  🙂

Szempillaspirál

A vízálló spirál nagyon töri és igénybe veszi a pillákat, mivel nehéz lemosni. Ezért a hétköznapokban célszerűbb sima szempillaspirált választani. A legtöbben feketét használnak, de szőkéknek például nagyon jól áll a barna szín. Persze ha bevállalósabb vagy, és szeretnél egy kicsit kilógni a sorból, akkor figyelmedbe ajánlom a színes változatokat is!

Rúzs vagy szájfény

Rúzs vagy szájfény esetében a személyiséged alapján érdemes eldöntened, melyiket is válaszd (hiszen valakinek elengedhetetlen a rúzs, másoknak viszont nem olyan komfortos).
A matt rúzsok tartósabbak és nem ragadnak, de a sima rúzsok is tartósak lehetnek, főleg, ha ceruzával alásatírozunk. A szájfények kevésbé tartósak, ragadnak, inkább fényt és csillogást adnak az ajkaknak.

Remélem, a tippjeim segítenek eligazodni, hogy milyen sminket készíts magadnak a hétköznapokban!

Ha van még kérdésed és személyre szabott sminktanácsadást szeretnél, ahol a 3 órában csak Veled, a bőröddel és arcformáddal foglalkozunk, a Kapcsolatok menüpont alatti elérhetőségek egyikén jelentkezz be hozzám! Válogass bátran a cikkben szereplő képek sminkjei közül is, mind a saját munkáimat mutatják be, és mind úgy készültek, ahogy fent leírtam a lépéseket. 🙂

sminktanácsadás sminktanácsadás hétköznapokra sminktanácsadás hétköznapi sminkhez

Remélem, találkozunk személyesen is!