Feszes, rugalmas, üde és ragyogó arcbőr… Ugye, ezek a Te kívánságlistádon is szerepelnek? 🙂 Ha az örök ifjúság szérumát nem is találták fel (még!), a peptidekkel látványos fiatalító hatást érhetünk el! Ismerkedj meg ezekkel a jótékony anyagokkal, és fedezd fel, hogyan segíthetnek a fiatalos bőr elérésében a XXI. század anti-aging hatóanyag-sztárjai!

Jótékony peptidek

A peptidek tulajdonképpen fehérjedarabkák, amelyek úgynevezett aminosav láncokból állnak. De mielőtt bővebben rátérnénk, nézzük meg, mik is pontosan a fehérjék!

A fehérjék a szervezetünkben és bőrünkben természetes módon is megtalálható, fontos elemek. Ilyen a sokak számára ismert kollagén és elasztin, vagy a hajnak nélkülözhetetlen keratin is. Sokféle fehérje létezik, amelyek különbözőképpen hatnak, ezáltal nagyon változatosak és minden területen helyt tudnak állni. Van, amelyik a kollagéntermelést stimulálja, van, amelyik a mimikai izmokat lazítja és van, amelyik a pigmentfoltok halványításában játszik szerepet.

A kollagénnek van egy természetes életciklusa, és ennek a ciklusnak a végén elbomlik. A bomlást követően ezekből alakulnak ki a tört fehérjék – azaz a peptidek. A kis darabocskák kollagéntermelést idéznek elő a bőrben, azonban a kor előrehaladtával ez a folyamat egyre kevésbé hatékony. Ebben segítenek a kozmetikai peptidek, amelyek ezeket a bőrben természetesen is megtalálható „testvéreiket” utánozzák, vagy az ő mintájuk szerint alkotják meg őket.

Ha feszesebb és fiatalosabb bőrre vágysz, jó helyen jársz! 🙂 Az alábbiakban pár pontban összeszedtem Neked, milyen peptidek léteznek, és mért is jó, ha beépíted a pepdidtartalmú készítményeket a mindennapi rutinodba!

Jótékony peptidek

Vivő peptidek

Ahogy a nevükből is sejteni lehet, ezek a peptidek a szállításban játszanak szerepet. A nyomelemeket szállítják a szervezetünkben, olyanok, mint egy jó futár. Az egyik legfontosabb vivő peptid a Copper-Tripeptide-1, amely képes a bőr általános egészségi állapotán javítani, így átfogóbb módon járul hozzá a fiatalos bőrműködéshez. Gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és sejtregeneráló hatása van.

Sejtkommunikáló peptidek

A sejtkommunikáló peptidek a kollagéntermelést serkentik, ezáltal segítenek bőrünket feszesen tartani. A kollagén a szervezetünkben egyfolytában lebomlik és újratermelődik, ami természetes folyamat, de ahogy az idő halad fölöttünk, a bomlás folyamata gyorsul, az újratermelődésé pedig lassul. Ezt a környezeti ártalmak, az UV sugárzás, a dohányzás és még sok más tényező csak gyorsítja, így összességében elmondható, hogy a kollagén egy idő után elkezd fogyni és megjelennek a nem kívánatos ráncok.

Újabban széles körben elterjedt az a tévhit, hogy a kollagént kívülről pótolhatjuk. Hiába kenünk az arcunkra azonban méregdrága kollagénes krémeket, azok nem képesek felszívódni és hasznosulni úgy, ahogy azt várjuk tőlük. A sejtkommunikáló peptidek trükkösen, a „rendszert” kicselezve ösztönzik a szervezetünket kollagén-termelésre. Ez úgy működik, hogy a természetes úton lebomló kollagén után maradt darabkák (tehát a peptidek) jelzést küldenek arról, hogy lebomlott a kollagén, újat kell termelni. Ha peptideket juttatunk be a bőrbe, azzal azt jelezzük, hogy lebomlottak a kollagének – a szervezetünk pedig belefog az ’utángyártásba’.

A leghíresebb sejt-jelző peptid a Matrixyl és a Myristoyl Nanopeptide-3. Az első két, egymás hatékonyságát segítő peptid keveréke (Tripeptide-1 és Palmitoyl Tetrapeptide-7) a másik a retinol utánzására specializálódott anti-aging szuperanyag, ami a retinollal ellentétben nem irritálja a bőrt.

Jótékony peptidek

Botox utánzó peptidek

Az ide tartozó peptidek az ingerület-átvivő folyamatokat gátolják. Képesek a mimikai izmokat ellazítani, így kevésbé tűnünk ráncosnak. Bár az egészséges, fiatalos bőrműködést ezzel nem támogatjuk, de ha egy eseményen van jelenésünk, és a legjobb formánkat szeretnénk hozni, akkor egy „gyors tuningot” tudunk vele hozni, ami a tökéletes és szép sminkalapot ad. A leghíresebb ilyen peptid az Argireline (Acetyl Hexapeptide-8), ami otthoni arcápolókba téve nagyszerű eredményeket mutat, és a Syn-Ake (Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate), ami egy feltörekvő, újgenerációs és nagyon kecsegtető eredményekkel igazolt peptid.

Egyéb peptidek

Az anti-aging peptidek a legismertebbek, de ezek mellett akad azért sok más is. Ilyenek például a Tetrapeptide-30 és az Olegopeptide-68, amelyek a pigmentációs folyamatokat akadályozzák. Van persze olyan peptid is, ami ezzel ellentétben a melanintermelés fokozásában segít, ez nem más, mint az Acetyl-Hexapeptide-1, ami egy szuper önbarnító összetevő.

Végezetül nézzük, mely termékek és kezelések révén juttathatsz bőrödbe jótékony peptideket!

Termékek:
Kezelések:

 

Látogass el hozzám, és tégy egy próbát! Várlak kozmetikámban! 🙂