Ég, elviselhetetlenül száraz és kicserepesedett az ajkad? Úgy érzed, nem bírod eleget ápolni, és tízpercenként nyúlsz a szőlőzsírodért? Bár az ajkak érzékeny bőrét a külső hatások is igénybe veszik, azért légy résen: meglehet, éppen a nem megfelelő ajakír okozza a problémádat! Bizonyos adalékanyagok ugyanis bőrszárazságot idézhetnek elő, emiatt pedig a gyakori használatuk akár úgynevezett ajakápoló függőséget is előidézhet. Ha már úgy érzed, semmi sem használ, olvass csak tovább!

Mi okozza a ’függőséget’?

Az ajakápoló függőség esetében Inkább pszichikai, mintsem kémiai bizonyítékokkal alátámasztott függőségről van szó, bár tény, hogy vannak olyan adalékanyagok, amelyek csak tovább rontanak a helyzeten. Az ajak bőre nagyon érzékeny és vékony, nincsenek rajta verejték- és faggyúmirigyek, emiatt sokkal könnyebben ki tud száradni. A rendszeres arc-és bőrápoláshoz tehát az ajkak gondozása is hozzá tartozik!

Ajakápol függőség - ápolt ajkak

Ha rendszeresen használunk ajakápolót, majd hirtelen elhagyjuk, természetes, hogy ajkunkat szárazabbnak érezzük, mivel az addig hozzászoktatott anyagokat és ápolást nem kapja meg. Általában ilyenkor szoktuk újra kenni, és valójában itt kezdődnek a problémák. A bőrnek ugyanis van egy bőrújító ciklusa, amikor az elhalt hámsejtek leválnak, a folytonos kenéssel pedig éppen ezt a ciklust zavarjuk meg. Ráadásul teljesen felesleges bekennünk ezt a felületet, mivel ilyenkor csupán az elhalt hámsejteket „tapogatjuk vissza” és ez a bőr már nem vesz fel semmilyen hatóanyagot, a friss bőr pedig nem jut oxigénhez és tápanyaghoz. Ahogy a felkent ajakápoló eltűnik a szánkról, az elhalt hámsejtek kiszáradnak és cserepes lesz az ajkunk, így újra és újra bekenjük, ami belevisz minket egy ördögi körbe.

Az ajakápolók szárító hatóanyagai

Természetesen az összetevők között is szerepelnek olyanok, amelyek csak tovább fokozzák a szárazságot. Ilyen például a mentol, a kámfor, a mesterséges íz-, szín- és illatanyagok és bármilyen kőolajszármazék (pl. Mineral Oil, Paraffin, Paraffinum Liquidum, Petrolatum). Ezek az összetevők eleinte kellemes érzést nyújtanak, de hosszú távon nem javítanak az ajkaink állapotán, sőt szárítanak és irritációhoz vezethetnek.

Ajakápoló függőség - megfelelő ajakápolás

Bár a természetes összetevők valóban ápolják az ajkaid, még általuk is előfordulhatnak intolerancia okozta bőrirritációk. Sokan allergiásak például a paradicsomra, esetleg a fahéjra vagy a mogyorófélékre, holott ezek teljesen természetes anyagok. Ha tudod, mi adalékokra vagy érzékeny, nézd meg, hogy az összetevők között nem szerepelnek-e, ezzel elejét veheted a nem kívánt duzzadásoknak és allergiás reakcióknak.

Hogyan varázsoljuk ajkunkat ismét puhává?

Íme néhány tipp az egészséges, puha ajkakért! Ezek apróságok, de mindenképp érdemes figyelni rájuk, meglátod, megéri! 🙂

Ajakápolás és rúzsok

  1. Gondoskodj a megfelelő fényvédelemről! Az első tavaszi napsugarak megjelenésekor már érdemes UV-szűrős ajakápolót, rúzst és szájfényt vásárolni. A férfiaknak is érdemes rá odafigyelniük, akár télen a síelés és snowboardozás közben, akár a nyári hónapokban vitorlázás, golfozás és nyaralás során, vagy bármilyen kültéri szabadidős tevékenység folyamán.
  1. Légy résen az üzletekben is! Vásárláskor a tesztert ne használd a szádon, hogy elkerülhesd a fertőzéseket. Ha lehet, stiftes vagy ecsetes felvitelt alkalmazz, sokkal higiénikusabb! Az ecsetet minden alkalom után mosd le alaposan. A tégelyes változatot higiéniai okokból nem javaslom, hiszen útközben, munkába menet, vagy a városban sétálva nem biztos, hogy mindig kezet tudsz mosni. Arra is ügyelj, hogy a matt rúzsok jobban szárítják az ajkakat.
  1. Hámlassz! Ez egy egyszerű és nagyszerű trükk: keverj össze egy kis barna cukrot egy kevéske mézzel, és azzal dörzsölöd át az ajkaidat! Figyelj arra, hogy a cukor ne legyen nagyon durva és ne karcolja a szádat, és a mézet se vidd túlzásba, mert kis mennyiségben ápol és hidratál, viszont nagy mennyiségben vízelvonó és szárítja a bőrt. A radírozást követően mosd le meleg vízzel és hidratáld ajkaidat vagy tegyél fel rá a kedvenc rúzsodból. 🙂 Egy másik ötlet, hogy a fogkefe puha sörtéjével dörzsöld át a területet, és ezt követően hidratáld a bőröd!
  1. Víz, víz és víz! 🙂  Az ajkak védelme miatt is fontos, hogy sokat igyál, juttass elegendő folyadékot a szervezetedbe, hiszen ezzel is segíted bőröd hidratáltságát. Próbáld meg kerülni a cukrozott üdítőitalokat, és fogyassz minél több vizet!
Mit kenj a szádra?

Az Age Attraction vegán ajakápolójában megbízhatsz, bátran ajánlom! A készítményről itt olvashatsz bővebben! Rendelés és információ esetén keress bizalommal! 🙂

Age Attraction vegán ajakbalzsam

Tehát, ápold és hidratáld az ajkadat, de semmit ne vigyél túlzásba. A bőröd nem igényli a tízpercenkénti újrakenést, hagyd lélegezni is. A radírozást hetente megismételheted.

Remélem segítettem, ha kérdésed van, keress nyugodtan!

Érdekel, bejelentkezem!

Csodás ajkakat mindenkinek! 🙂